• Bel ons030 - 637 72 67

Wij zijn open! Voor uw en onze veiligheid hebben we een aantal maatregelen genomen rondom Coronavirus. Lees hier meer.

Chiropractie & acupunctuur

Manuele therapie

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze die al enkele duizenden jaren oud is. Het woord acupunctuur is een samenstelling van het Latijnse woord "acu" wat naald betekent, en het woord "punctura" wat staat voor "steken". Met acupunctuur steek je met hele dunne naalden in bepaalde punten van het lichaam. De naalden zijn zo dun dat het plaatsen van de naalden bij uw huisdier geen pijn zal doen. Het algemene effect van acupunctuur is te zien in de verbetering van de doorbloeding, in het algemeen en in bepaalde organen.

De werking van acupunctuur

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunst stroomt Qi (chi), de lichaamsenergie, door het lichaam in banen die 'meridianen' worden genoemd. Deze energiestroom is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de bloedsomloop of het zenuwstelsel. Verstoringen van deze energiestromen kunnen leiden tot het optreden van ziektebeelden. Er zijn veertien belangrijke meridianen. Deze meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er b.v. de Levermeridiaan, de Hartmeridiaan etc. Zij vormen samen een netwerk waarin de energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven.

Chiropractie

In onze kliniek bieden wij chiropractie aan. Deze vorm van manuele therapie is in Nederland nog relatief onbekend. Om die reden zijn er weinig dierenartsen die een opleiding hebben gehad voor deze behandelmethode. In onze kliniek in Houten is Anne-Marie Cuppen de uitvoerend dierenarts voor chiropractie. Lees hieronder meer over de behandelmethode.

Wilt u meer weten over chiropractie, de behandeling of een patiënt doorverwijzen? Neem dan contact op met onze dierenkliniek.

Bewegingsbeperkingen behandelen

Bij chiropractie wordt er gekeken naar de beweging in de gewrichten, met name de wervelkolom. Als in een gewricht een zenuw bekneld raakt, kan het bewegingsbeperking als gevolg hebben. Bij een beknelde zenuw lopen de weefsels en organen prikkels of informatie mis. Met chiropractie worden de verkrampingen die aanwezig zijn verholpen met kleine duwtjes. Zo herstelt de beweeglijkheid van het gewricht. De behandeling voelt vaak verlossend voor het dier. Na behandeling kunnen de vaak gewrichten weer onbeperkt bewegen.

De behandeling is een diervriendelijke behandelmethode voor problemen met de wervelkolom en kreupelheid. Voor de behandeling zijn geen röntgenfoto’s, medicijnen of chirurgische ingrepen nodig. Voor acute klachten is één behandeling vaak voldoende, voor chronische klachten kunnen dit er meer zijn.

Diagnose

Röntgenfoto’s of scans tonen zenuwproblemen vaak niet. Hierdoor kan het zijn dat het probleem gemist wordt. Bij een lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de totale beweeglijkheid van de wervelkolom, in plaats van een specifieke wervel. Bij chiropractie wordt nauwkeuriger onderzocht om zeer kleine bewegingsproblemen op te sporen. Dit maakt niet elke dierenarts geschikt voor chiropractie.

Problemen die met chiropractie behandeld kunnen worden

Chiropractie kan in meerdere situaties helpen. Bij kreupele honden waarbij lichamelijk onderzoek geen resultaat levert en de hond pijn vertoont zonder oorzaak, kan chiropractie van pas komen. Dit geldt ook voor klachten zoals rugproblemen of een hernia. Bij niet meer volledig uitschudden door nek- of rugpijn of het likken aan een poot zonder duidelijke oorzaak kan chiropractie helpen, net als bij artrose. Dieren met artrose in hun gewrichten ontlasten deze gewrichten. Dit kan de rug extra belasten. De behandeling van deze artrosepatiënten draait om het verbeteren van de beweeglijkheid, waardoor de kwaliteit van het leven vooruit gaat en de artrose minder snel vordert. Dit geldt ook voor dieren die door kreupelheid de rug hebben overbelast. Er zijn echter veel meer verschillende soorten problemen die in aanmerking komen voor chiropractische behandeling, zoals het slomer worden zonder dat dit te verwachten is bij het dier.

Katten

Chiropractie is ook in te zetten bij katten. Indicaties voor bewegingsbeperkingen zijn minder soepel bewegen, minder hoog of ver springen, minder actief zijn, minder spelen of jagen, zich afzonderen of zichzelf minder verzorgen.

Behandeling

Een chiropractisch consult begint altijd met het stellen van algemene vragen aan de eigenaar over het dier. Dit kan ook over de beweging van het dier zijn. Bij het onderzoek van het dier wordt op orthopedisch (nek, rug en poten) en neurologisch (zenuwbanen en reflexen) gebied onderzocht. Gedurende of na het onderzoek wordt de bewegingsbeperking behandeld. De eigenaar krijgt adviezen over mogelijke thuis- en vervolgbehandelingen. Bij een doorverwezen patiënt ontvangt de desbetreffende arts een verslag.

Preventie

Bewegingsbeperkingen ontwikkelen zich over een langere tijd. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel. Dieren die blessures oplopen laten dit niet zien, waardoor de nek of rug verkrampt. Na lange tijd kunnen deze problemen zorgen voor verdere overbelasting van de rug, wat artrose en vergroeiingen tot gevolg kan hebben. Pijnklachten die hierdoor ontstaan kunnen op den duur weer leiden tot kreupelheid en overbelasting van andere lichaamsdelen. Het op tijd opmerkingen van problemen kan deze cirkel doorbreken en ook voor oudere dieren zorgen voor meer bewegingsplezier.

Terug naar Praktijkinformatie