Vaccineren en titeren

Halfjaarlijkse gezondheidscontrole
Uiteraard is uw doel hetzelfde als ons doel: uw dier zo gezond mogelijk te houden. Hierom vinden wij een regelmatige gezondheidscontrole belangrijk, bij voorkeur ieder halfjaar. Deze controle vindt bij het grootste deel van de dieren die bij ons in de kliniek komen in ieder geval plaats voorafgaand aan een vaccinatie en/of titerbepaling. Tijdens deze gezondheidscontrole zal een van onze dierenartsen uw huisdier onderzoeken om te controleren op ziektes, maar ook met u bespreken hoe u kunt voorkomen dat uw huisdier ziek wordt. Hierbij kunt u denken aan hoe u uw huisdier op een gezond gewicht kunt houden of wat u kunt doen om de kans op gebitsproblemen te verkleinen. Ook heeft u de kans om zorgen of twijfels te bespreken rondom uw huisdier.    

Vaccineren
Wij zien dat veel eigenaren twijfelen over de noodzaak van het vaccineren van hun huisdier. Vaccinaties geven goede bescherming tegen besmettelijke ziektes. Bijwerkingen hiervan zien wij zelden. Voor eigenaren van honden en katten die graag op maat vaccineren, bieden wij een titerbepaling aan. Zo kunnen wij voor een deel van de vaccinaties controleren of er nog voldoende bescherming is om de vaccinaties of een volgende bepaling uit te stellen.

Welke vaccinaties heeft mijn dier (mogelijk) nodig?

Hond

Bij de hond vaccineren wij tegen verschillende ziektes. De vaccinaties geven een volledige of gedeeltelijke bescherming tegen deze besmettelijke ziektes, waardoor het risico op (blijvende) ziekteklachten of overlijden verkleind wordt.

Voor alle honden is het advies om te vaccineren tegen

  • Hondenziekte (distemper)
  • Parvo
  • Besmettelijke leverziekte (hepatitis)
  • Ziekte van Weil (leptospirose).

In bepaalde gevallen is ook het advies om te vaccineren tegen:

  • Besmettelijke hondenhoest (bordetella en parainfluenza): bij veel contact met andere honden (pension, cursus)
  • Hondsdolheid (rabiës): verplicht bij reis naar het buitenland
  • Herpes: geadviseerd bij dracht

De vaccinaties tegen hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte en rabiës zijn voor (in ieder geval) drie jaar werkzaam, de vaccinaties tegen de ziekte van Weil en de besmettelijke hondenhoest zijn één jaar werkzaam.

Indien gewenst, kunnen wij voor de hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte een titerbepaling uitvoeren. Voor meer informatie kunt u kijken bij het kopje ‘Titerbepaling’. Een titerbepaling voor de ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest is niet mogelijk.

Voor de hondsdolheid kunnen wij alleen een titerbepaling uitvoeren om te controleren of de enting goed is aangeslagen, dit is voor een aantal niet-Europese landen verplicht. Het blijft te allen tijde verplicht dat uw huisdier een geldige hondsdolheid vaccinatie heeft bij het oversteken van een grens.

Kat

Bij de kat vaccineren wij tegen verschillende ziektes. De vaccinaties geven een volledige of gedeeltelijke bescherming tegen deze besmettelijke ziektes, waardoor het risico op (blijvende) ziekteklachten of overlijden verkleind wordt. Ook binnenkatten lopen risico om deze ziektes op te lopen, het advies om te vaccineren geldt daarom voor alle katten.

Voor alle katten is het advies om te vaccineren tegen:

  • Kattenziekte (parvovirus)
  • Niesziektevirussen (herpesvirus en calicivirus)

In bepaalde gevallen is ook het advies om te vaccineren tegen:

  • Niesziekte (bordetella): bij veel contact met andere katten (pension)
  • Hondsdolheid (rabiës): verplicht bij reis naar het buitenland

De vaccinaties tegen kattenziekte en hondsdolheid zijn voor (in ieder geval) drie jaar werkzaam, de vaccinaties tegen niesziekte zijn één jaar werkzaam.

Indien gewenst, kunnen wij voor de kattenziekte een titerbepaling uitvoeren. Voor meer informatie kunt u kijken bij het kopje ‘Titerbepaling’. Een titerbepaling voor de niesziekte (herpesvirus en calicivirus) is mogelijk, deze is echter niet voldoende betrouwbaar. Daarom is het advies om de niesziektevaccinatie jaarlijks te herhalen. Een titerbepaling voor bordetella is niet mogelijk.

Voor de hondsdolheid kunnen wij alleen een titerbepaling uitvoeren om te controleren of de enting goed is aangeslagen, dit is voor een aantal niet-Europese landen verplicht. Het blijft te allen tijde verplicht dat uw huisdier een geldige hondsdolheid vaccinatie heeft bij het oversteken van een grens.

Titerbepaling

Wanneer u het prettig vindt om uw huisdier op maat te laten vaccineren, kunnen wij bij uw huisdier een titerbepaling uitvoeren. Door een kleine hoeveelheid bloed af te nemen, kunnen wij controleren of er nog voldoende bescherming is tegen een deel van de besmettelijke ziektes. Zo kunnen wij de titerbepaling gebruiken om te controleren of een vaccinatie goed is aangeslagen. Dit is bijvoorbeeld op 16 weken leeftijd een mooie manier om te controleren of we voldoende bescherming hebben. Ook voor dieren met een onbekende herkomst is het een mooie manier om te controleren of er daadwerkelijk al vaccinaties zijn gegeven. Daarnaast kunnen we bij volwassen dieren voor een deel van de vaccinaties kijken of deze wel op dat moment nodig zijn. 

Hond
Bij de hond is de test bedoeld voor meten van antistoffen tegen de Hepatitis, Parvo en Hondenziekte. De betrouwbaarheid van de test is bij volwassen dieren goed, vanaf 1 jaar leeftijd kunnen wij dit inzetten om te controleren of het al nodig is om de vaccinaties te herhalen.

Bij de puppy’s is het advies om op 6, 9 en 12 weken te vaccineren en op 16 weken met een titerbepaling te controleren of deze entingen goed zijn aangeslagen. Wanneer op jongere leeftijd wordt gekozen voor een titerbepaling in plaats van een vaccinatie, is de kans aanwezig dat de puppy op een bepaald moment helemaal geen bescherming heeft tegen deze besmettelijke ziektes. Daarom is dit niet te adviseren.

Kat
Bij de kat is de test bedoeld voor meten van antistoffen tegen de kattenziekte en niesziekte (herpes- en calicivirus). De betrouwbaarheid van de test voor kattenziekte is bij volwassen dieren goed, vanaf 1 jaar leeftijd kunnen wij dit inzetten om te controleren of het al nodig is om de vaccinaties te herhalen. De betrouwbaarheid van de test voor niesziekte is niet goed, daarom adviseren wij deze jaarlijks te blijven vaccineren.

Bij de kittens is het advies om op 8-9 en 12 weken te vaccineren en op 16 weken met een titerbepaling te controleren of deze entingen goed zijn aangeslagen. Wanneer op jongere leeftijd wordt gekozen voor een titerbepaling in plaats van een vaccinatie, is de kans aanwezig dat de kitten op een bepaald moment helemaal geen bescherming heeft tegen deze besmettelijke ziektes. Daarom is dit niet te adviseren.

Konijn

Konijnen kunnen zeer ziek worden of komen te overlijden door enkele zeer besmettelijke ziekten. Tegen twee van deze besmettelijke ziektes kunnen wij vaccineren, namelijk

  • Myxomatose (konijnenpest)
  • Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS), ook bekend als Rabbit Haemorrahic Disease (RHD)

Deze virussen kunnen snel verspreid worden via onder andere stekende insecten (bijvoorbeeld muggen), maar ook door indirect contact met andere dieren via kleding of schoenen. Wanneer een konijn besmet raakt, overleeft het de ziekte vaak. Uw konijn kan tegen beide virussen beschermd worden door het elk jaar te laten vaccineren. De vaccinaties geven voor een jaar goede bescherming.

Konijnen kunnen worden ingeënt vanaf een leeftijd van 5 weken. Daarna is een jaarlijks boostervaccinatie geadviseerd om uw huisdier goed te beschermen.