Tandheelkunde

Verborgen leed

Binnen Dierenkliniek Wulven wordt veel aandacht besteed aan tandheelkunde. Helaas is er erg veel verborgen leed bij onze huisdieren. Ondanks het feit dat wij ruimschoots aandacht schenken aan preventie tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles, komt het nog vaak voor dat honden en katten met kiespijn lopen. Vaak merkt u namelijk als eigenaar heel weinig aan uw hond of kat. Hooguit valt een vervelende mondgeur op. Ernstige problemen kunnen daardoor ook zomaar ongemerkt ontstaan.

Groot misverstand is dat het met het gebit wel meevalt, omdat hij nog 'gewoon' eet. Eten is een namelijk een eerste levensbehoefte. Daarom stoppen dieren daar niet zomaar mee. Tegen de tijd dat uw hond of kat vanwege (pijn aan) het gebit stopt met eten, is er al veel schade aangericht. Het is daarom van het grootste belang het gebit van uw huisdier regelmatig te laten controleren!

Gebitscontroles doen wij standaard tijdens de jaarlijkse controle. Heeft u op een ander moment vragen over het gebit van uw huisdier, dan kunt u daarvoor bij ons uiteraard een afspraak maken. Ook bent u welkom voor het vragen van een zogenaamde 'second opinion' over het gebit of over een reeds door uw eigen dierenarts voorgestelde behandeling.

Wat zijn signalen van gebitsproblemen?

 • stank uit de bek
 • rood tandvlees of makkelijk bloedend tandvlees
 • tandsteen
 • niet meer willen kluiven op botjes (honden)
 • afgebroken tanden of kiezen
 • plotselinge verkleuring van tanden of kiezen
 • speekselen
 • wrijven met poten over de neus
 • zwelling onder het oog
 • uitvloeiing uit de neus (vaak eenzijdig)
 • verminderde eetlust (vaak pas als het al heel erg mis is!)

                                                                                                tandheelkunde klein formaat                                  

Wat te doen om gebitsproblemen te voorkomen?

De enige manier om het gebit goed schoon te houden is het poetsen van de tanden. Alle andere mogelijkheden zijn een aanvulling (alle kleine beetjes helpen), maar er gaat niets boven poetsen. Belangrijk is het poetsen rustig aan te leren en het liefst beginnen als het dier jong is. Pas op in de periode dat uw huisdier wisselt! Dan kan poetsen pijnlijk zijn. Houd het positief! Wij helpen u graag met advies hoe u poetsen kunt aanleren.

De behandeling

Een goede gebitsbehandeling kan niet zonder narcose. Een eerste inspectie tijdens een consult geeft een indicatie van de staat van het gebit, maar pas als uw dier slaapt, kunnen alle tanden en kiezen goed onderzocht worden. 

Dentale röntgenapparatuur

Sinds wij in onze kliniek de beschikking hebben over de mogelijkheid om kleine (dentale) röntgenfoto's te maken, ontdekken we nog meer hoe lastig het is om aan de buitenkant te zien of een kies(wortel) pijn veroorzaakt of niet. Bij zowel de hond als de kat komen namelijk zogenaamde erosieletsels voor. Dit is een heel pijnlijk proces, wat leidt tot het uiteindelijk afbreken van van tanden of kiezen. Dit is duidelijk te zien op röntgenbeelden, maar lang niet altijd aan de kies zelf. Ook zijn op de röntgenfoto's de wortels van een tand of kies te beoordelen. Zonder foto's blijven wortelpuntabcessen onopgemerkt met alle gevolgen van dien. Een dergelijke foto bepaalt namelijk of een kies getrokken moeten worden of niet. Wel heel belangrijk, want zo worden er geen kiezen onterecht getrokken en blijven er geen kiezen onterecht zitten. In het laatste geval blijft het dier met pijn lopen.

Op deze manier extraheren wij alleen als dat de juiste behandeling is en altijd in overleg met u!

Veelgestelde vragen:

Kan mijn hond/kat nog wel kauwen als er kiezen getrokken zijn?

 • een vleeseter kan sowieso niet kauwen zoals wij dat kunnen, maar alleen voedsel(brokken) 'knippen'. De onderkaak kan namelijk geen horizontale kauwbewegingen maken, maar alleen maar verticale knipbewegingen maken. Een vleeseter kan dus nog heel goed (brokken) eten, zelfs helemaal zonder kiezen. En...... het is nog altijd zo: beter eten zònder kiezen en zònder pijn dan eten mèt pijnlijke kiezen!

Is mijn hond/kat niet te oud voor een narcose?

 • leeftijd op zich is nooit een reden om geen narcose te geven. Het is vaak een wikken en wegen van voor- en nadelen. Voordat er narcose gegeven wordt, is het voor oudere dieren raadzaam om eerst een bloedonderzoek te doen om te kijken of er voor de narcose speciale maatregelen getroffen moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe de functie van het hart is. Ook voor hartpatiënten passen we speciale veilige narcoses toe. Soms is de keuze: òf behandelen met alle risico's van dien òf met ernstige pijn door blijven lopen. De meest eigenaren kiezen dan toch voor behandelen, maar vanzelfsprekend wordt dit van tevoren uitvoerig met u besproken en is de uiteindelijke keuze echt aan u! 

Veelgehoorde reacties na behandeling:

 • mijn hond/kat is weer veel vrolijker
 • mijn hond/kat was te mager, maar komt nu weer aan
 • mijn hond wilde geen kluifjes meer eten, nu weer wel
 • mijn kat verzorgde zijn/haar vacht niet meer, nu weer wel
 • mijn hond/kat ruikt weer fris uit zijn/haar bek(je)

 

Het wisselen van het melkgebit bij jonge dieren

Naast het schoonhouden en laten onderhouden van het gebit van uw volwassen hond of kat, is het ook erg belangrijk het wisselen van het gebit van uw pup of kitten te laten controleren. Ook dit doen wij uiteraard bij de gezondheidscontroles voorafgaand aan de pup- en kittenvaccinaties, maar ook bij de gratis 6 maandencontroles. Voor deze laatste gratis controles krijgen eigenaren die bij ons ingeschreven staan automatisch een oproep.

Het doorkomen en goed wisselen van alle tanden en kiezen èn de juiste stand van deze elementen in de kaak is essentieel om latere problemen te voorkomen. Problemen die kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

 • het blijven zitten van melktandjes of -kiezen, waardoor de blijvende tanden/kiezen in een verkeerde stand gaan groeien en daardoor wondjes en ontstekingen kunnen veroorzaken
 • cysten in de kaak door niet doorgekomen tanden/kiezen
 • het niet goed uitgroeien van de kaak door een verkeerd doorgekomen hoektand

 

 

 

 

 

 

 

Afspraak maken v4

 

Contactgegevens:

Dierenkliniek Wulven
Randhoeve 2
3992 XH Houten
030-6377267
wulven@dierenzorggroep.nl

 

Openingstijden:
Maandag tot en met vrijdag
09.00-19.00 uur.

Spreekuur volgens afspraak.

 


Copyright © 2013. Dierenkliniek Wulven.